Vertrouwenspersoon en Duurzame Inzetbaarheid

vertrouwenspersoon

Duurzame inzetbaarheid, een begrip waar we de laatste jaren mee geconfronteerd zijn

Maar wat betekend het nu eigenlijk?

Voor veel bedrijven betekend duurzame inzetbaarheid dat ze ‘moeten’ zorgen dat medewerkers hun werk kunnen doen tot hun pensioengerechtigde leeftijd. Dat het gaat om alleen gezondheid en arbeidsvoorwaarden.

Een andere werkgever denkt bij duurzame inzetbaarheid aan milieu verantwoord ondernemen.

Duurzame inzetbaarheid omvat een grote mate van maatschappelijk verantwoord omgaan met je werknemers. Wat uiteindelijk zal resulteren in groei, groei van de medewerkers, van het bedrijf en van de klanten. Groei = omzet

Investeren in medewerkers is dus investeren in de groei van de omzet van het bedrijf.

Het begrip duurzame inzetbaarheid is niet zomaar een begrip; het gaat ook om de optimale ontwikkelingsmogelijkheden van een medewerker.

Het gaat om het vermogen om als werkgever het ondernemerschap, de verantwoordelijkheid en eigenaarschap terug te leggen bij de werknemer en hen de ruimte te bieden om zichzelf te ontplooien en te ontwikkelen. Medewerkers de ruimte te geven om te doen waar ze goed in zijn.

Wat levert duurzame inzetbaarheid het bedrijf op?

  • Als werkgever hoef je niet in alleen die kar te trekken met daarbij de werknemers die aan de kar hangen om vooruitgang tegen te houden. Je creëert betrokkenheid waarbij werknemers samen met jou de kar trekken.
  • Werknemer ervaren plezier in hun werk, ze doen iets waar ze goed in zijn, waar ze voldoening uit halen en zullen daardoor een stap harder zetten als dit nodig is.
  • Het bedrijf creëert meer betrokkenheid door de medewerkers vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid te geven.
  • Door een goede relatie op te bouwen met medewerkers, zorgen zij voor een goede relatie met de klant. De medewerkers stralen uit dat zij betrokken zijn, stralen uit dat zij vertrouwen hebben in het bedrijf, in hun werkgever.
  • Het ziekteverzuim zal verlagen door bewust naar inzetbaarheid te kijken, maar ook doordat er vertrouwen zal groeien op de werkvloer, wat zorgt voor een veilige werk klimaat waarbij niet gepest wordt, mensen met elkaar in gesprek durven te gaan en als team beter met elkaar kunnen samenwerken.

Hoe zorg je voor duurzame inzetbaarheid binnen het bedrijf?

Gezondheid: Help medewerkers zich bewust te zijn van hun levensstijl. Dring het ze niet op, maar bied ze wel de mogelijkheden om aan hun gezondheid te werken. Hier zijn verschillende manier voor om dit te bereiken, enkele voorbeelden:

– Een interne website met tips omtrent gezondheid
– Sport mogelijkheden aanbieden, bijv. korting voor werknemers bij een sportschool
– Doe aan gezondheid management i.p.v. verzuimmanagement

Betrokkenheid: Zorg ervoor dat medewerkers betrokken raken bij hun werk, dat ze mogen meebeslissen, meedenken en meewerken aan verbeteren. Leg ze geen verplichtingen op, maar betrek medewerkers in een verander- of verbeterproces. Dit zorgt ervoor dat mensen met meer plezier naar hun werk gaan.

Ontwikkeling: Zorg ervoor dat medewerkers zich kunnen ontwikkelen, dat ze de gelegenheid krijgen om opleidingen te volgen en door te stromen in hun mogelijkheden. Medewerkers worden flexibeler en de organisatie is in staat om sneller in te spelen op veranderingen in de markt.

Onderzoek: Zorg er voor dat er regelmatig een evaluatie plaatsvind bij de medewerkers. Bespreek wat de wensen zijn, wat de groeimogelijkheden zijn en hoe het met de gezondheid gaat. Zo kijk je samen naar de loopbaan mogelijkheden.

De rol van de leidinggevenden bij duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is vooral mensenwerk. Niet alleen een individuele benadering is van belang , maar is ook de houding van de direct leidinggevende cruciaal.

Zorg dat leidinggevenden achter het beleid van de directie staan om duurzame inzetbaarheid in te zetten binnen het bedrijf. Zonder hun steun en hulp zal het niet haalbaar zijn.
Leidinggevenden zullen het voorbeeld moeten zijn, zij zullen sociale steun moeten bieden en gesprekken aan moeten gaan met medewerkers om hen te motiveren zichzelf te ontwikkelen en aan hun gezondheid te werken.

Wat heeft een bedrijf nodig om duurzame inzetbaarheid in te zetten?

– Beleid
– Betrokkenheid van directie en leidinggevenden
– Betrokkenheid van medewerkers

Als er binnen het bedrijf geen expert aanwezig is om duurzame inzetbaarheid op te pakken zorg dan dat u deze hulp van buitenaf krijgt. Het zal de moeite en investering waard zijn.
Ook voor jou, als eigenaar, of directeur, is het van belang dat je het nog jaren volhoudt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *