Tips om Verzuim te voorkomen

verzuim

Hoe voorkom je verzuim op het werk?

Als werkgever is 1 van je prioriteiten om verzuim van werknemers te voorkomen. Alleen hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat het verzuim laag blijft. Wat levert het op als het verzuim laag blijft?
– Tevreden medewerkers
– Tevreden klanten
– Lage kosten van verzuim

65% van het verzuim is psychisch. Denk hierbij aan: depressie, overspannen, angststoornis of een burn-out.
Hoe kan je deze klachten voorkomen:

 

Herken de symptomen:
Merk je dat een werknemer minder functioneert, duidelijke gedragsverandering of dat hij/zij lichamelijke of geestelijke belasting vermijdt? Dit kan wijzen op psychische klachten. Herken de klachten op tijd en ga in gesprek met de medewerker. Probeer er achter te komen wat er speelt.
Veel werkgevers vinden dit lastig, dat is zonde, op tijd ingrijpen kan erger voorkomen.
Als je niet weet hoe je in gesprek kan gaan met medewerkers, zoek daar dan hulp bij. Dit is een kleine investering die de moeite waard is. Een langdurig zieke medewerker kost gemiddeld 200-400 euro per dag. Eerder signaleren loont.

 

Een gezonde werkplek:

Zorg ervoor dat er een gezonde en schone werkplek is, met voldoende (dag)licht, frisse lucht en planten. Luister naar klachten van medewerkers en probeer deze met elkaar op te lossen. Vanuit de Arbowet is het verplicht om te zorgen voor een veilige werkplek, waar je medewerkers geen gezondheidsklachten aan overhouden. Schakel hulp in als het niet voldoende lukt om de werkplek veilig te maken.

 

Balans tussen werk en privé:
Als werkgever mag je je niet met het privé leven van je medewerker bemoeien, maar, als je merkt dat de balans weg raakt, kan je wel met de medewerker in gesprek gaan en kijken wat er aan de hand is. Hulp aanbieden is altijd mogelijk. Ook dit loont, wie weet kan je helpen en voorkom je erger.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *